петък, 14 септември 2012 г.

Интервю с AXECUTOR - 14.09.2012 г.

те са: Axecutor 
от: София, България 
стил: спийд-траш метъл 
състав: Blasphemer Panzer (вокали), Tormentor (бас, бек вокали), Enforcer (китари), Witcher (китари), Vidas (ударни) 
дискография: Speed Metal Assault - демо (2012) 
web: Facebook

Те са бързи, примитивни, прекланят се пред истинския олдскул звук  и със сигурност не пеят за цветчета и пеперудки. На всичкото отгоре вече близо две години рутят както столичните клубове, така и тематичните заведения в различни части от страната. След като ви представих неотдавна демото на AXECUTOR в ревю-секцията на списание Про-РОК, дойде време заедно с Blasphemer Panzer и Tormentor да хвърлим още малко светлина върху най-обещаващата млада траш банда у нас.   


Привет! Кои са Axecutor и кога се появяват на бял свят?

Tormentor: Привет и от нас, Про-Рок. Първо искам да ви благодаря за отделеното внимание. Бандата се появи на бял или черен свят, ха-ха, през 2010 година. Създадена е от мен и единия китарист Enforcer. За тези две години преминахме през няколко промени в състава, докато се оформи сегашния, а именно Blasphemer Panzer - вокали, моя милост Tormentor - бас, вокал,  Enforcer - китара, Witcher - китара и Vidas - барабани.
Blasphemer Panzer: След известни ротации в групата мисля, че сме един сплотен колектив, който се сработва все по-добре с течение на времето. От както приех поканата на Tormentor да застана зад микрофона, бих казал че се чувставам абсолютно на правилното място като позиция в групата и между правилните колеги.

Въпреки че през 90-те сме имали доста образцови банди, доскоро беше крайно непопулярно да се свири траш у нас. Защо не избрахте да бъдете една от многото хардкор, дет метъл или алтернативни групи наоколо?

Tormentor: Наистина до средата и края на 90-те у нас имаше много култови банди - Ira-Deum, Crash, Пета Инвалидна Бригада, Бедствен район, Сплин и още много други. Не избрахме да бъдем една от многото дет метъл или хардкор банди поради това,че все пак у нас има доста такива, на някои от които лично аз се кефя много. Ние избрахме да свирим такъв стил по една основна причина - все пак това е основното, което слушаме като фенове! Този стил е един от най-директните и прями стилове в целия метъл изобщо!

A чувствате ли се като водачи на цялото това движение у нас, защото тепърва от гаражи и мазета изпълзяват младежи с ластици и елеци?

Blasphemer Panzer: Ха, никога не се бях замислял върху този въпрос или по точно никога не съм се чувствал като вдъхновител на надъханите нови поколения или банди, и би било глупаво ако го направя. Ако има истина в това, само бих се зарадвал, защото ние наистина дишаме, живеем, свирим и изглеждаме метъл в най-истинската си и чиста форма. Истината е, че когато това е начин на живот, не се замисляш как изглеждаш или как трябва да изглеждаш, просто се качваш в колата си за работа, издуваш Metalucifer и заминаваш с широко отворени прозорци по пътя си. Колко простичко звучи, а то как изглеждало, когато го погледнеш отстрани. В крайна сметка метълите се уважаваме и поддържаме без значение кой от кое поколение е в последните години. Благодарността е на безбройните малки концерти, някои барове, където можем да пием по напитка или десет на фона на любимите си парчета, и не на последно място, в съвременните виртуални мрежи.



Кои банди бихте споменали, що се отнася до личните ви влияния? Стигало ли се е до бой по репетиции, ако сте на различно мнение за някой албум?

Tormentor: Kато лични влияния аз бих посочил Slayer - ранните албуми, Destruction, Sodom, Venom, Sepultura (old), Bathory, Midnight, Obsessor, Cruel Force, Urn, Nocturnal, Witchburner, Armour, Armoured Angel, Grim Reaper, Iron Maiden, Iron Angel, Angel Dust (първият албум), Tyrant, Running Wild, Piledriver и още сигурно десет пъти по толкова банди. А до бой по отношение на това как звучи някой албум не се е стигало - до спорове да, но чак до въргал не! Ха-ха! Все пак всеки един си има свое собствено мнение по отношение на дадена банда или албум.

Blasphemer Panzer: Аз съм израснал с Iron Maiden, Mercyful Fate, Blind Guardian и Sodom. С течение не годините колекцията ми започна да се пълни с все повече класиски и любопитство ми към непознатите имена в единствения музикален магазин в моя град ме направи фен и на други имена и стилове. Все пак говорим за годините когато всичко се знаеше от уста на уста и се презаписваше от касетка на касетка с допълнения на групи чиито имена отривахме след години. Така станах открих Running Wild и Grave Digger, в поледствие Obituary, Dissection, Hypocrisy и т.н.  Ще изброя няколко банди за ориентир: Iron Maiden, Mercyful Fate & King Diamond, Sodom, Kreator (old), Venom, Destruction (old), Whiplash, Violent Force, Motorhead, Bolt Thrower, Bewitched, Running Wild, Testament, Razor, Bathory.
Като цяло всеки един от нас слуша метъл по неговия си начин и сме доста либерални по отношение на музикалните си вкусове. Бих казал, че по-скоро има интерес когато се препоръча група или албум от някой от нас на останалите, отколкото да има отричане. Боят е строго запазена енергия която трябва да бъде насочена към друга посока. 

Разпространявахте първото си демо под формата на ръчно номерирани касетки, което, разбира се, е тотален култ. Първоначалният тираж по всяка вероятност вече е изчерпан, така че планирате ли нова партида, включително и на CD?

Tormentor: Първоначаният тираж, който беше в размер на 50 броя аудио касетки, е изчерпан. Безкрайно съм благодарен на всички наши приятели и фенове от България и чужбина, които ни оказаха тази голяма подкрепа! По въпроса за преиздаването на Speed Metal Assault на CD, планираме това да стане на цифров носител (все пак не всеки разполага с касетофон или дек в наши дни) и се надяваме да бъде реалност в най-скоро време. Така че - BE READY FOR AXECUTOR'S ATTACK!!



Защо избрахте да не рисувате обложка? Може би парчетата са на първо място, а оформлението е просто разсейващ фактор?

Blasphemer Panzer: Истината е, че искахме максимално бързо да сме готови със записа на касетките, което не беше лека задача. Та за няколко седмици трябваше да сме готови с крайния резултат, за да можем да ги предложим на нашия концерт на 5 май. Решихме да направим обложка за цифровия носител, за да не претупаме нещата и да стане "Бърза работа - срам за майстора". За това е семпла на касетката.

Правили ли сте опит да се свържете с лейбъл? Ако да, на какъв етап са преговорите? Как си обяснявате факта, че много групи предпочитат да оставят финансирането и разпространението на музиката си в свои ръце?

Blasphemer Panzer: Много бързо ни хареса лейбъл, който ни предложи чудесни условия. С течение на преговорите, буквално на финала, не се разбрахме за обложката и така сега сме в начален стадий на издирване на такъв. Жалко, защото вече можехме да разпространяваме готовите бройки. На втория ти въпрос мога да отговоря, че ние имаме много неправилно мислене по отношението на рапространение и издаване на собствения си материал. Има система, която работи в цял свят, и тя е да финансираш старта си сам, дали в демо или EP. От там пращаш на лейбъли, издаващи подобен стил, и така докато намериш "твоя човек". Другият вариант със самоиздаването за мен е неясен и е неперспективен, освен ако не си име като Iron Maiden. Пожелавам успех на всички, които действат - по който и да е начин.

Възможно ли е в България група от вашия ранг да излезе на сцена с име като Sodom или Kreator, или иначе казано, имат ли организаторите доверие във все още новите банди или нещата опират до връзки?

Blasphemer Panzer: Всеки организатор си представя един концерт по свой начин и има собствена концепция. Аз не виждам проблем нашите банди да се впишат идеално в едно такова събитие. Разбира се, има лансирани имена от нашата сцена, коита са отблъсквали публиката, но това не е темата на въпроса. Да, щом Sodom могат да свирят с която и да е банда като съпорт в цял свят, не виждам какъв би бил проблема и тук.



Трашът се завръща, и то в световен мащаб. Смятате ли, че сред новите банди има такива, които имат потенциал да стигнат по-далеч от идолите си?

Blasphemer Panzer: Има страшно кадърни и талантливи групи в последните десет - петнадесет години, но смятам че нещата не стоят и отдавна не се развиват като през оседемсетте. Знаеш, това вече е един сериозен бизнес и сцената в моите очи е тази на имената, които пълнят стадиони, и тази на ъндърграунда. Наблюденията ми са в световен мащаб. Да, на по-големите фестивали има и сцена за за ъндърграунд бандите, наред с големите. Истината е, че трябва да се гледа напред, а класиката да изолзваме за образец и вдъхновение.

Оставяте впечатление, че слушате огромни количества музика. Кои са последните попадения, които наистина ви оставиха без глави?

Tormentor: За мен едни от най-добрите албуми, които съм чул в последно време, са Antichrist - Forbidden World, Witchburner - Blood of the Witches, Assassin - Breaking the Silence, последните два албума на Accept, Blizzard - Fuck the Universe и Roaring Tanks of Armageddon, Midnight - Satanic Royalty, Obsessor - Blitzkrieg Battalion, Desaster - Satan's Soldiers Syndicate и не на последно място, In war and Pieces на бащиците SODOM!   

Blasphemer Panzer: Препоръчвам силно: Attic - Attic, Nekromatheon - Rise, Vulcan Spectre, Deathhammer - Onward to the Pits, Bunkker 66 - Inferno Interceptors, Quintessenz - Okkult Metal Spell, Bulldozing Bastard - Disco Destructors, Witchegrave - The Devils Night. Мога да изброя още доста, но ако това са вашите групи, можем да пием по бира и да споделим музика.

Деним или кожа?

Tormentor: Добър въпрос, ха-ха-ха-ха! Ами за мен лично и двете, плюс доволно количество високи кецове, патрондаши, накитници с пирамиди и шипове, и всякакви други атрибути, характерни за олдскуул металния имидж!

Бира с вурст или ракия със салата?

Tormentor: Бира, вурст, ракия със салата! Освен това всякакви видове мръвки-пържоли, шишове плюс други "вегетариански" храни! И да не забравя - високо алкохолните спиртни напитки! Наздраве на всички читатели на списанието! Хлъъъъъъъъъц!

Blasphemer Panzer: Бира и вурст с потни цици за закуска до ракиено време.


Най-силният концерт или фестивал, който сте посетили?

Tormentor: Отговарям без замисляне - това беше участието ни на организирания от клуб Metal Force концерт на 5 май тази година, заедно с немските зверове Blizzard! За мен това беше като сбъдната мечта - тази банда е на едно от първите места в моята лична класация!

Blasphemer Panzer: Споделям думите на Tormentor, страхотен гиг. Бих повторил с удоволствие.

Благодаря ви, пичове, за това интервю! Последни думи и послания до читателите на Про-РОК и този блог?

Tormentor: Ние също много благодарим за вниманието към Axecutor. Последни думи към вашите читатели - подкрепяйте родния ъндърграунд и уважавайте труда на тези банди. Все пак в България да свирим екстремен метъл не е лека задача и бандите у нас трябва да имат стимул, за да го продължават да го правят. Нека се събираме повече хора по екстремни метъл шоута, за да имат и от своя страна организаторите на такива мероприятия стимул да продължават да ги правят! И накрая - ПИЙТЕ ДО СМЪРТ И СЕ МОЛЕТЕ НА САТАНАТА! Ха-ха-ха-ха-ха!

Blasphemer Panzer: Благодаря Ви за интереса, Про-Рок. Искам да кажа на читателите Ви, че всичко зависи от нас като фенове как ще се случват нещата. Ако искаме да имаме нещо, трябва да го поддържаме, ако нещо не ни кефи - FUCK OFF! Наздраве!

 Axecutor - Evil Force

Няма коментари:

Публикуване на коментар