вторник, 21 август 2012 г.

Приеми Иисус на стената си!

Социалната мрежа е място, където стотици хиляди души подлагат на геноцид мозъчните си клетки - по време на работния ден, след него и дори в онези часове на нощта, в които би било по-разумно да презареждат батериите си или ако не друго, да тестват репродуктивните си функции. Има обаче лесни начини за индикация на екземпляри, чието IQ от обикаляне на въпросните пространства е достигнало нива, съизмерими с тези на неодушевен предмет.


На пръв поглед нищо особено - изглежда авторът на картинката е благ човечец, вложил добри намерения в идеята си. Съмнява ме истински религиозен фанатик да реши да размножава копия на Иисус във Facebook, за да достигне "правилната" вяра до повече хора. По-скоро става дума за един от онези (твърде разпространени) случаи, при които "харесването" на снимки с недохранени африканчета или пациенти с кожни болести е равносилно с акт на гражданска ангажираност и ефективен начин за борба с проблемите на съвременото общество.

Отзвукът, проектиран като коментари под снимката, е всъщност доста солиден. Нека се опитаме да вникнем малко по-дълбоко в тях.

1) ima - Кратко, точно и ясно. Приемаш Месията, кликаш Share и си готов. Можеш да си спестиш ходенето до църквата по Великден и Коледа, защото си показал необходимото отношение (виж следващия пост).

2) tupa psiharko ako neiska6 ne spodelqi ma ne obijdai bog .... che vsi4ko prez nosa 6ti izlezne ....... - Предполага се, че Бог е редовен в социалната мрежа и редовно проверява какво се изписва по негов адрес. Изглежда богохулството в народните представи се наказва с настинка, щом носът се оказва главният потърпевш.

3) OMG (само подчертавам съкращението - бел. авт.)... Бъдете благодарни, милички, защото ако не беше той, вас - самовлюбени душички, нямаше да ви има! ;*, както и последвалата контра Всъщност, ако не бяха майките и бащите ни, нас нямаше да ни има... :] :* демонстрират вечното съперничество между подкрепящите еволюционната теория и поддръжниците на божественото начало. Не можем обаче да не отчетем техническия прогрес и ползите от него - едно време спорът е завършвал на кладата, в днешни дни става културно и в писмен вид.

4) vinagi ima mqsto no nie dali sme dostoini za teb - За страничен наблюдател вероятно би ставало дума за лека форма на психично разстройство, защото потребителката прави опит да води диалог с изображение във Facebook. Както установихме обаче, мрежата е под зорко наблюдение и коментарът със сигурност ще бъде взет предвид.

5) e ka da nema s ba6tati sme sipile zaeno bilesme sii 1 priatele pa nema da ta dobava - Хора от народа, с добра душа, винаги искат да са от помощ и никога не отказват подкрепа. Тук отново имаме диалог, но е пренесен в една идея по-битова обстановка.

Интересът ви се е събудил и желаете да четете още? Няма да е особено трудно да стигнете до заветната цел. В момента ликът на Иисус краси 3 219 "стени".

2 коментара:

  1. То, в днешно време вече не можеш да разбереш кой е истински религиозен фанатик. Ама познавам достатъчно вярващи, които са си съвсем нормални и приятни хора, и не се опитват да говорят на картинки или да заплашват "грешниците", че едва ли не ей сега ще ги погълне земята, а отдолу някакъв рогат чичко ще ги напляска, задето са били непослушни. Така че май спокойно мога да причисля всички останали към фанатичната група.

    ОтговорИзтриване
  2. Ама за Благо Джийзъса ли става въпрос?

    ОтговорИзтриване